Friday, 11 March 2016

Brunei Trips (5 - 7 March 2016)

Assalamualaikum, trip untuk ke brunei ni datang dari husband saya dan adik ipar saya. Katanya, nak pergi tengok la Negara Brunei ni macam mana.
Ok , kami p tempah tiket kat air asia, rasanya tak sampai  RM200.(udah tak ingat).
Flight kami, pukul 6.40 pagi. Kitorng sampai  KLIA2 airport pukul  5pagi. Ok, sampai rehat dulu. Terus ke boarding gate. Dekat setiap wing boarding gate ade surau, so, korang boleh solat dulu kat situ sebelum naik flight. Since, ini flight pertama untuk fayyadh. Alhamdulillah fayyadh tido jer dalam flight. Tak meragam langsung, thanks fayyadh..U r good boy.
Touch down at Brunei Airport pukul 9.05 am. Airport brunei, tak besar sangat. Keluar jer dari arrival gate tu nampk KFC dengan tulisan jawi




Satu lagi yang memeranjatkan surau airport dia dah macam masjid. Bertapa Brunei memartabatkan islam. Lepas kagum dengan surau dia, saya contact Fadli untuk kereta sewa, Fadli ni rakyat Malaysia yang kerja kat brunei, kami sekeluarga sewa kereta ALZA BRD 120 bersama minyak sekali. Orangnya baik, sopan santun and overall saya puas hati dengan servis kereta sewa dia. Kepada sesiapa yang berminat untuk sewa kereta dengan dia, tinggalkan komen kt bawah atau email saya untuk dapatkan contact dia.
Dapat ja kereta, terus menghala ke Bandar seri Begawan, signboard ade banyak dekat sini, ikut signboard boleh dah smpai tempat yang dituju. Disebabkan kami belum makan lagi, puas jugak mencari kedai makan di Bandar Seri Begawan ni. Akhirnya jumpa satu foodcourt dekat WISMA Jaya berdekatan dengan Tamu Kiageh. 1st time makan nasik katok BRD 1. Lepas makan, perut dah kenyang.

Lepas tu terus ke penginapan kami di brunei Kg Ayer Village Apartment / Apek Utama Hotel.  Saya tempah melalui agoda.com RM 637 untuk 2 malam. Ada dua bilik ,dua toilet dan dapur yg dilengkapi rice cooker, kettle, fridge and freezer. Agak berbaloi, apartment ni adalah macam rumah kedai.
Balik rehatkan badan, mandi dan tidur sekejap, dalam pukul 1.30 kami keluar semula, kami ke Yayasan Mall, salah satu shopping complex di Bandar Seri Begawan. Tiada apa yang menarik di sini, sekadar untuk melihat suasana di Yayasan Mall. Tapi, paling menarik permandangan Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin dari Yayasan Mall.


Lintas seberang jalan, dah sampai Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin. Amik gambar sekitar masjid. Singgah solat asar disini. Alhamdulilllah.







Lepas tu, kami kembali ke Tamu Kiageh untuk menaiki bot jalan-jalan Kampung Ayer. Katanya Tuah yang bawak kami naik bot tu. “ Belum sampai brunei lagi, kalau belum ke KG Ayer”. Kalau jalan di Bandar, baru sampai Bandar Seri Begawan. Naik bot ke Kg Ayer, kami dikenakan bayaran BRD 20. Selama 45 minit. Layan gambar la plak.







Selepas habis tour kg ayer, kami ke Pasar Malam Gadong, katanya disini banyak makanan, perjalanan dari Bandar seri Begawan dalam 15 minit. Bila sampai, semua dalam kereta kami tak sabar nk pergi beli makanan. Pasar malam ni start pukul 4 – 11 malam. Macam2 makanan ada sini, kami beli balik makan di apartment. Makan sampai tak habis, masa beli  nafsu tinggi.


Lepas beli makanan, balik rumah rehat memandangkan saya dan fayyadh tak berapa sihat.

Hari ke-2

Bangun breakfast di apartment,terus ke Tamu Kiageh, katanya Tuah yang bawa kami Tamu Kiageh kena datang pada hari cuti, baru meriah. Memang meriah! Ade jual ayam serama, puyuh, tupai sayur, ikan makanan, ikan masin, udang kering dan banyak lagi.
Next station is Jerudong Park. Masa kami sampai sempat le berjalan2 dekat kawasan Jerudong ni. Tetiba , Nampak ladang kuda .. turun kereta amik gambar. 




Kebetulan masa kami p ker Jerudong Park ni ade promotion, BRD 5 untuk Ride sahaja,Taman die not bad. Tapi, hari isnin dan selasa die tutup. Yang saya respect pasal brunei ni, Kalan masuk waktu solat, semua permainan dalam taman tema ni akan berhenti selama 20 minit. Sebelum azan zuhur, kami sempat main roller coaster, Bumper Car, Laser, Spin Car, Ferris Wheel and Mary Go round.
Kira berbaloi la.. boleh naik x kira berapa kali pon,sebab taka de orang. Roller Coaster die jalan jugak kalau 4 orang naik. Kesimpulan dekat sini best. Lagi best, korang beli tiket tu, kalau keluar boleh masuk balik. Jerudong Park bukak sampai pukul 11 malam.







Lepas ke park, kita singgah ke Pantai Jerudong, dekat pantai jerudong ni x boleh mandi tapi, boleh la rasa angin laut. Ade banyak bot peribadi dekat sini diorang parking. Kat sini, ade jugak orang jual jagung bakar,air kelapa and arnab.



Kami tak lepak lama dekat sini, sekejap jer. Terus nk balik Bandar seri Begawan, on the way nak balik tu, ade Nampak signboard Pantai Tunku. Ape lagi, semua cakap masuk la.. nak tengok.. sini lagi best rupanya. Lagi meriah rupanya ade ATV Ride, BRD5 untuk 15 minits, dekat area pantai ni. Best, suami saya try! Saya pon try kejap jer.. Sini, ade bahagian pantai yang korang boleh mandi. Kami tak mandi pon sebab tempat ni tak de dalam plan.




Next destination, balik dan rehat kejap. Macam ni la jalan kalau bersama baby yang tak sihat. Tapi, Fayyadh baik sangat! Rileks jer. Lepas rehat sekejap.. terus ke Gadung, sebab nak beli ole –ole untuk pulang ke Malaysia. Sini ade 2/3 kedai jual ole-ole brunei. Kedai kain pon ade sini sa4 meter. Penat jalan sini, kami solat maghrib dekat Majlis James asr Hassanal Bolkiah. View Masjid time malam memamg superb. Cantik!



Time to eat. Siapa nak makan malam kat brunei, boleh pergi kat Tamu Selera, kedai dia nama BOB ape tah. Sedap and Murah! Bayangkan kami order air limau ais 1 jug, air kosong 1 jug, nasi kosong 8, Siakap stim halia (Siakap besar gila!), Sotong salted egg, udang sambal dan sayur campur hanya BRD50 sahaja!Balik apartment dengan kekenyangan, mandi lepas tu tidur.



Hari ke-3

Last day at brunei, kitorang punyer flight pukul 4.20 ptg. So, pagi sempat la jalan – jalan lagi. Pergi gadung lagi sebab nak beli souvenior tak cukup. Makan tengah hari dekat Tamu Selera! Balik apartment, kemas barang dan checkout. Terus ke airport.

Ok. Kat airport brunei ni nak cerita sikit. Sini korang kene document verification kat kaunter even korang dah web checkin. Lepas tu bila nak masuk gate air asia dia akan timbang semua bag supaya tak melebihi 7kg. hati –hati yea. Kami dah kena, kelam kabut dibuatnya pindahkan sikit barang kepada bag yang tak penuh!.

Konklusi, brunei sebuah negara yang aman dan damai. Kami tak sempat nak pergi Istana Nurul Iman, Galleria Brunei,taman negara dan tak sempat nak rasa ambuyat. Tapi, tak per insyaALLAH ade rezeki sampai lagi brunei.



Thanks sebab membaca!

71 comments:

  1. salam..boleh saya dapatkan nombor tel / emel untuk contact Fadli untuk kereta sewa.. emel saya hajar08_ishak@yahoo.com.my..terima kasih atas bantuan.

    ReplyDelete
  2. salam..boleh saya dapatkan nombor tel / emel untuk contact Fadli untuk kereta sewa.. emel saya hairi.pechor@gmail.com.terima kasih atas bantuan.

    ReplyDelete
  3. salam.. boleh saya dapatkan contact kereta sewa emel saya masturahnarawi@gmail.com thank you in advance

    ReplyDelete
  4. salam puan..boleh saya dapatkan contact fadli untuk kereta sewa..azma_husnaiza@yahoo.com..terima kasih puan

    ReplyDelete
  5. salam, boleh sy dptkan contact en fadli utk sewa kereta.
    terima kasih.

    ReplyDelete
  6. salam, boleh sy dptkan contact en fadli utk sewa kereta.
    terima kasih.

    ReplyDelete
  7. salam..blh sy dapatkan contact no kereta sewa email sy:azwa24@gmail.com

    ReplyDelete
  8. salam.boleh dapatkan no contact kereta sewa dan apartment?
    nice_20822004@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. salam.boleh dapatkan no contact kereta sewa dan apartment?
    nice_20822004@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. salam boleh mtk contact en fadhli sewa kereta di brunei?ini email sy amal93.wcy@gmail.com

    ReplyDelete
  11. salam... boleh bagi no tel en fadli
    email saya ---- fiq_eina86@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Salam..blh sya dptkn no tel en fadil?ni email sya.. fadz1320@gmail.com tq

    ReplyDelete
  13. Salam..blh sya dptkn no tel en fadil?ni email sya.. fadz1320@gmail.com tq

    ReplyDelete
  14. Salam boleh saya dapatkan email en fadil? Email nuraishahabubakar@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Salam.. Utk sewa kereta tu sama pemandu sekali atau kene drive sendiri? Boleh bagi no telp fadli, email ke ponty.anak@gmail.com

    Thanks

    ReplyDelete
  16. Salam.. Utk sewa kereta tu sama pemandu sekali atau kene drive sendiri? Boleh bagi no telp fadli, email ke ponty.anak@gmail.com

    Thanks

    ReplyDelete
  17. Salam boleh mtk contact en fadhli sewa kereta di brunei?
    ini email sy fatincs255@gmail.com

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum, boleh bagi no telp sewa kereta dan pemandu di brunei? email saya carsen_garden@yahoo.com.. terimakasih..

    ReplyDelete
  19. As salam, boleh saya minta ni phone en fadil utk sewa kereta mrcrabypatty01@gmail.con

    Terima kasih

    ReplyDelete
  20. Salam boleh saya dapatkan email en fadil? Email mafbu19877@gmail.com . tq

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum,boleh saya minta no en.fadil untuk sewa kereta. terima kasih..ni email saya nuraainajamaluddin@gmail.com

    ReplyDelete
  22. salam.. boleh saya dapatkan contact kereta sewa emel saya laili79@yahoo.com thank you in advance

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum, boleh saya dapatkan contact number kereta sewa
    email saya : zukhairi.ahmad@gmail.com

    ReplyDelete
  24. salam.. boleh saya dapatkan contact kereta sewa Fadli?
    Emel saya mohdsaupi@gmail.com.
    Terimakasih.

    ReplyDelete
  25. Salam..blh sya dptkn no tel en fadil?ni email sya.. jjp9116@gmail.com tq

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum.. boleh saya dapatkan contact kereta sewa Fadli?email sy faisalismail84@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Assalam kak... saya berterima kasih kepada akak kerana bantu iklankan kereta sewa husband saya disini... terima kasih banyak2 kak dan saya terharu juga dengan bantuan akak di blog ni...

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum.. boleh saya dapatkan contact kereta sewa Fadli? halimah@polisas.edu.my

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum boleh sy minta no telp rentang car nya? Email sy hastimagic@gmail.com
    Thanks

    ReplyDelete
  30. salam. boleh saya dapatkan contact no penyewa kereta di brunei?terima kasih. nazihah.shaharudin88@gmail.com

    ReplyDelete
  31. salam..boleh dptkan contact no penyewa kereta di brunei?

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum.. boleh saya dapatkan contact kereta sewa Fadli? shahiranazeri@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum.. boleh dptkan contact kereta sewa fadli juga? ahialuz@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Salam. Bole dapat kan contact Sewa kereta in Brunei?
    nanayuzer@hotmail.com

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum. Boleh saya dapatkan contact number kereta sewa di brunei?
    turkish_ixora@yahoo.com.my terima kasih.

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum. boleh sy dptkan contact kete sewa en fadli di brunei? tq sy hafizramli1@gmail.com

    ReplyDelete
  37. Boleh send saya no contact atau email nak sewa kereta tu? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih x Ada response
      Email address saya
      hassim.idin@gmail.com

      Delete
  38. Salaam kak boleh saya dptkan contact numb En.Fadli sewa kereta tu? ini email saya s87studioentertainment@yahoo.com
    terima kasih kak.

    ReplyDelete
  39. email contact number en.fadli ...sittiadzna@gmail.com..terima kasih

    ReplyDelete
  40. Assalamualikuam boleh saya dapatkan contact untuk kereta sewa email : nukleon57@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum, boleh saya dapatkan contact utk kereta sewa? Email: faridah_chan@yahoo.com

    ReplyDelete
  42. salam..boleh saya dapatkan nombor tel / emel untuk contact Fadli untuk kereta sewa.. emel saya syafika.syaf@gmail.com..terima kasih atas bantuan.

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum....boleh hubungi saya juga untuk perkhidmatan kereta sewa bagi org malaysia yang datang ke Brunei, Din (kawan fadhli) - +6738180550...terima kasih.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. salam..boleh saya dapatkan no. tel en Fadhli..email saya adalah nbazila@hotmail.com..terima kasih

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum, can you share me the contact for car rent? my email address : rennyanalisa@gmail.com
    thank you

    ReplyDelete
  47. salam..boleh saya dapatkan no. tel en Fadhli, sy skrg di Brunei dan mencari kereta sewa.email saya adalah geraqs@gmail.com..terima kasih

    ReplyDelete
  48. Salam,boleh dapatkan no tel sewa kereta di brunei?
    Email sy amirahismail.52@gmail.com
    Terima kasib

    ReplyDelete
  49. Blh bg no tel sewa kereta en en fadhli.Ni email sy . chey124@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. salam boleh bagi saya no contact en.fadhli.Email saya nooratiqah13064@gmail.com

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum...sya Din kwn kepada fadhli, org malaysia bekerja di sini...if ada siapa2 drpd Malaysia yg nak sewa kereta di Brunei, boleh hubungi saya +6738180550 atau email ke asyaruddin@gmail.com...sekian terima kasih..

    ReplyDelete
  52. Nak number fadli tu nonie233@gmail.com 0129592650

    ReplyDelete
  53. hi, blh saya dptkan no tel fadli di email saya ratt_k@yahoo.com? Tq

    ReplyDelete
  54. salam.boleh dapatkan no contact kereta sewa dan apartment?
    mya_akk@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum...sya Din kwn kepada fadhli, org malaysia bekerja di sini...if ada siapa2 drpd Malaysia yg nak sewa kereta di Brunei, boleh hubungi saya +6738180550 atau email ke asyaruddin@gmail.com...sekian terima kasih..

      Delete
  55. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  56. salam, hi puan, boleh minta no telefon atau email en fadli? email ke zurlizaha.miun@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  57. Salam,boleh saya ddptkn contact & email fadli utk sewa kereta.
    lee_yana1991@yahoo.com

    ReplyDelete
  58. Salam.. bole dpt contct fadli utk sewa keta.. emel saya shira.repl@gmail.com

    ReplyDelete
  59. Salam.. bole dpt contct fadli utk sewa keta.. emel saya yan_sakura79@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum.. boleh saya dapatkan contact number encik fadhli utk sewa kereta di brunei? fathirahjo@gmail.com Terima kasih

    ReplyDelete
  61. hye.. boleh share contact no fadli.. email ke liyana2901@gmail.com

    ReplyDelete
  62. Beri no contact fadli keta sewa ke rahim6144@gmail.com

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum.. boleh saya dptkan contact no sewa kereta.. email ke fuyoofulamak@gmail.com Terima kasih.

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum puan. Boleh saya dapatkan contact number untuk sewa kereta. Email ke haziraismail11@gmail.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  65. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum puan. Boleh saya dapatkan contact number untuk sewa kereta. Email ke azlina96@yahoo.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum semua.. Buat makluman En Fadhli dah berhijrah pulang ke Malaysia... Sekiranya ada yang mahu menyewa kereta untuk ke Brunei boleh hubungi saya Zairi (+6738253321) or hzairi07@gmail.com. Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete